dimarts, 23 de setembre del 2008

PATRONAT DE LA MÚSICA DE BADALONA: READMISSIÓ INMEDIATA DELS ACOMADIATS INJUSTAMENT I DEPURACIÓ DE RESPONSABILITATS.

A començaments del mes d'agost es va conèixer la sentència del Jutjat Social núm. 31, en relació amb el conflicte entre els professors de l'Escola de Música de Badalona i el Patronat de la mateixa i l'Ajuntament. La sentència, excel·lentment fonamentada, dóna la raó als professors en les seves demandes bàsiques.

Així, estableix que la relació que existia (i existeix) entre els professors i l'Escola és estrictament laboral atès que no hi ha element algun per a considerar, a tres d'ells, treballadors autònoms ni a la resta, becaris. Així mateix declara la nul·litat de l'acomiadament efectuat per atemptar contra un dret fonamental, en aquest cas la garantia de “indemnitat” que es tradueix en la impossibilitat d'adoptar mesures de represàlia derivades de les actuacions del treballador encaminades a obtenir la tutela dels seus drets.

Com a conseqüència d'aquests fets provats en el judici i la seva caracterització jurídica, condemna al Patronat al Patronat de Música de Badalona que readmeti als treballadors en els seus llocs de treball i a l'abonament dels salaris des del dia de l'acomiadament.

La transcendència d'aquesta sentència té una doble lectura.

En primer lloc posa en evidència que els professors tenien la raó en la seva mobilització i en les seves demandes i que la desqualificació, el menyspreu i les maniobres per a desgastar la mobilització i dividir el grup que han sofert per part del Patronat, del Govern de l'Ajuntament i fins i tot de determinats suposats garants de la legalitat de les actuacions de l'Ajuntament i les seves empreses (només cal repassar les hemeroteques, les fonoteques i les sessions del Ple de l’Ajuntament per a comprovar-lo) responien al pitjor dels autoritarismes patronals no compatible amb la gestió d'un Ajuntament que es pretén democràtic.

En segon lloc que el Patronat és responsable d'actuacions d'una extraordinària gravetat que voregen el delicte contra els treballadors que tipifica el Codi Penal, com són l'haver-los imposat unes condicions laborals i de Seguretat Social que han perjudicat els drets que tenen reconeguts per Llei i l'haver atemptat contra un dret fonamental dels mateixos (garantia de indemnitat).

Tanmateix, malgrat la claredat i els extraordinaris fonaments de la sentència, el Patronat, amb el suport del Govern de la ciutat, ha optat per "sostenir-la i no esmenar-la" i no ha readmès als treballadors injustament acomiadats, optant per presentar un recurs en el qual expressen queden exonerats d'anar al treball sense perjudici de cobrar els seus salaris i les seves cotitzacions. Els professors no estan d'acord i volen l'ocupació efectiva del seu treball així com la percepció de tots els seus salaris i cotitzacions socials deixades de pagar. En aquest sentit s'han dirigit un escrit al Jutjat demanant un veredicte ràpid d'acord al que estableix l'art. 296 de la Llei de Procediment Laboral.

Estem davant unes actuacions del Patronat veritablement escandaloses des de la perspectiva d'un comportament democràtic i la gestió dels diners públics. Quan una administració pública, que formalment és la garant de la legalitat vigent, incompleix la mateixa, es produeixen una sèrie de danys encadenats: descrèdit de la institució, inseguretat jurídica, exemple negatiu per a la convivència, etc..Per altra banda es malbaraten els diners públics: contractant bufets d'advocats externs de quantiosa minuta, pagant als treballadors acomiadats sense contrapartida de treball efectiu. Tot això derivat d'una actuació prepotent que en cap moment ha volgut (ni vol) negociar amb els treballadors en lluita perquè se li reconeguessin els seus drets.

Arribats a aquest punt s'imposa una correcció immediata de la deriva impresentable que està prenent el conflicte. Aquesta correcció passa necessàriament per la readmissió immediata dels treballadors acomiadats i la depuració de responsabilitats dels directius del Patronat. El prestigi de les institucions públiques dependents de l'Ajuntament de Badalona(i del mateix) està en joc. Ja n'hi ha prou de complicitats per acció o omissió amb aquests personatges.



3 comentaris:

Anònim ha dit...

Es lamentable que un Ayuntamiento que se hace llamar progresista y que aspira a ser capital europea de la cultura utilice métodos de presión laboral impropios de estos tiempos contra trabajadores que reclaman sus derechos, es peligroso para la democracia, para la igualdad y para la libertad de expresión responder con despidos habiendo reconocido "ciertas irregularidades contractuales" y una sentencia de nulidad en contra de los mismos. Es inmoral que en tiempos de crisis se les diga "quedaos en vuestras casas (en espera de un recurso que jamás tendrían que haber presentado) evidentemente sin perjuicio del cobro de vuestros salarios".
¡Dimisión inmediata del Gerente del Patronato!

Carles Acózar ha dit...

És que a la banda municipal, els gang-psocius, no els hi agrada la competència. Amb aquestos instruments no es d'estranyar que soni la cobla democràtica badalonina com ho fan les altres bandes de Castelló i València, del PumPum y Chundachunda. Des de el clan Blanch-Arqué, Badalona fa una pudor que s'Antoja coneguda, a merda per terra mar i aire i a peix podrit.

Miquel Maria ha dit...

Doncs a data d'avui, alguns dels treballadors han demanat tornar al jutge perquè entenen que no se'ls ha restituit en les mateixes condicions que abans de l'acomiadament com va dir aquest. Assignatures que no se'ls torna. Horaris incompatibles perquè es puguin matricular nens, obligació d'impartir la docència a aules inhabilitades pel comitè d'empresa..., etc...
Penso que si no es van depurar responsabilitats per part de qui podia fer-ho, un cop passada la marejadilla mediatica, el talant del Patronat no només no ha canviat sino que encara estan més chulos...i a sobre ara resulta que es confonia lo privat amb lo public i apareix tot el tema de Promusic.
Fins quan haurem d'aguantar els ciutadans??