dimarts, 16 de desembre del 2008

El transport i les polítiques socials a Badalona: entre el menyspreament babau i l'oportunisme de la dreta populista local


En un article publicat en aquest blog, el passat 31 de Maig, vaig mostrar la meva serena indignació per l'actitud de l'equip de govern municipal quan va rebutjar i va menysprear la iniciativa de CC.OO -vehiculada a traves d'una moció de ICV-EUiA presentada en el Ple Municipal del 26 de Maig- per a estendre la targeta rosa a les persones de 60 i 61 anys empadronades a Badalona.

Tal com deia en el meu anterior article, la mesura afectaria fins a un màxim de 4700 persones de les quals només una part d'elles tenen els requisits de baixos ingressos que s’exigeixen per a tenir dret a la targeta rosa i, en conseqüència, l’impacte de la mesura en el pressupostos municipals seria clarament menor. Així mateix, també voldria recordar, que Barcelona ciutat va ser pionera a implantar la targeta rosa per als majors de 60 anys i que en gran part dels municipis de l'àrea metropolitana està vigent des de l’any 2003.

Tant la meva visió critica de l'actitud del "pinyol" que dirigeix la ciutat com les conclusions en relació al sectarisme primari de la mateixa, van ser compartides per molts sectors de la ciutadania interessats en la política municipal, incloent a cronistes i opinadors que tenen accés regular als mitjans de comunicació.

Six mesos després, la dreta populista (P.P.) de la ciutat s'ha apropiat de la iniciativa de CC.OO i ICV-EUiA i ha iniciat una campanya d'agitació pels barris (anuncien el repartiment de 75.000 octavillas) reclamant la targeta rosa per als majors de 60 anys amb els mateixos arguments que nosaltres vam mantenir i seguim mantenint. L’oportunisme juntament amb la falta de escrúpols per a fomentar, per interès partidari, la confrontació entre comunitats, són les característiques principals de la dreta que hem de patir en la nostra ciutat.

La dreta ha vist la possibilitat de desgastar al partit majoritari en el govern agitant els barris amb una reivindicació justa que només la tossuderia sectària impedeix que s'implanti.

I això és tant així com que en l'últim Ple del mes de Novembre, l'equip de govern va tenir la possibilitat de corregir la seva actuació acceptant la moció sobre les tarifes del transport públic que va presentar el nostre grup municipal i que incorporava, entre altres aspectes, l'ampliació del programa de la targeta rosa als majors de 60 anys. Tanmateix els partits que componen el govern van preferir presentar una moció alternativa que era idèntica a la nostra i es limitava a amputar aquest aspecte (l'ampliació de la targeta rosa) de la mateixa.

Pocs dies després del Ple de Novembre, el consell de l'EMT va fer públic el seu escandalós acord d'augmentar les targetes més utilitzades en el transport públic (T-10) en un 7% a partir de Gener de 2009, en plena recessió econòmica, per a compensar la gratuïtat a mig fer del transport dels menors de 12 anys a partir de setembre de 2009. Aquesta decisió ha suscitat una plena unanimitat critica amb l'única excepció dels polítics responsables de la mateixa. Entre les veus crítiques vaig escoltar en una emissora molt pròxima als responsables de la mesura (COM ràdio) i en boca d'un presentador que habitualment comparteix les posicions dels equips de govern de Barcelona i el seu cinturó, una de les critiques més lúcides a aquesta decisió que va acabar amb una versió original de la frase de Bill Clinton “És la economia estúpids” que s'ha convertit en una cita molt utilitzada en determinats cercles periodístics. La versió que va fer el presentador, dirigida als responsables politics de la mesura, va ser: “Es la gent babaus”.

Jo crec que és de plena aplicació al partit majoritari en el govern de la ciutat. Estan guanyant-se a pols que la dreta populista acabi implantant-se de forma irreversible en els barris populars de la ciutat que han estat tradicionalment d'esquerres.

1 comentari:

Toni Perico ha dit...

Ok amb l'article. La politica de Transport "P-U-B-Li-C" és cosa de l'esquerra. La visió social del transport és cosa de la sequerra transformadora.

Com EUIA som una cosa i l'altra, el PP no pot venir a donar-vos lliçons.