dissabte, 10 de maig del 2008

República i Moviment Obrer.

El pròxim dissabte 24 de Maig, EUiA de Badalona amb la col·laboració de la Fundació Pere Ardiaca i de Suburbe: Xarxa oberta de cultura suburbana, celebrarem el 77 Aniversari de la II República al Centre Cívic La Salut (Av. Marquès de Sant Mori cant. c/ de Quevedo).

Volem defugir els actes purament nostàlgics i centrar-nos en aquells elements que van fer de la II República una fita de progrés social. Així mateix en la validesa del valors republicans per al moviment obrer a fi d’avançar mitjançant la III República, cap a una societat més equitativa.

LA II República ha estat l'únic règim polític, en la llarga i turmentada història de l’estat espanyol, que va prometre creïblement al poble el ple exercici de la seva sobirania. Cap a dintre: com “República de treballadors” obstinada a redistribuir equitativament la propietat dels mitjans d'existència, a entendre l’educació com una eina per convertir el súbdits en ciutadans i com règim democràtic capaç de rearticular la configuració nacional espanyola reconeixent plenament el seu caràcter nacional a Catalunya, el País Basc i Galícia. I cap a fora: recuperant l'autonomia de la política exterior espanyola, renunciant a la guerra com mitjà d'aquesta política, buscant activament l'agermanament amb la resta dels pobles del món (començant pels pobles hispanoamericans, als quals va oferir la doble nacionalitat) i lliurant-se de la tutela de les grans potències imperials del moment. Ambdues coses les va pagar molt cares, com és fart conegut.

L'adveniment d'una III República en l'Estat Espanyol no pot ser una ambició aïllada, mera “monarcomanía” o només nostàlgia d'una causa justa cruelment derrotada i calumniada. No pot sinó anar de la mà de la lluita per conservar i aprofundir el millor de les conquestes socials cristal·litzades en la segona meitat del segle XX, però ha d'organitzar-se social i políticament com part d'una lluita per recuperar la iniciativa de l'esquerra a escala continental.

La nostra trobada començarà a les 19 hores amb una conferencia-debat, el ponents del qual seran:

ANTONI DOMENECH: Catedràtic d’Ètica i Filosofia Política de la UB i editor de la revista Sin Permiso.
FELIPE LOPEZ-ARANGUREN: Politòleg, Sociòleg i Poeta.

Continuarà a les 21 hores amb un SOPAR DE GERMANOR REPUBLICÀ i finalitzarà amb l’actuació del cantautor JUAN IBAÑEZ.

Us esperem!